Иммунология и микробиология
Исследование эффективности бактериофага BF1354 в процессе деконтаминации куриного мяса, искусственно заражЁнного антибиотикорезистентным штаммом сальмонеллы
Сальмонелла — один из самых распространённых пищевых патогенов в мире, вызывающий сальмонеллёз. В последнее время бактериофаги рассматривают как наиболее эффективный и экологически безопасный способ контроля патогенов на различных пищевых продуктах. Оценивали эффективность применения Salmonella phage BF1354 для деконтаминации образцов куриного филе, искусственно заражённого антибиотикорезистентной сальмонеллой. Стерильные образцы куриного филе размером 5 × 5 см2 были искусственно контаминированы S. Enteritidis, после чего обработаны бактериофагом в концентрации 109 БОЕ/мл. В течение 10 сут образцы хранились при 4 °C. Количество сальмонелл сократилось на 2.1, 2.0 и 0.8 log КОЕ/г на 1, 6 и 10-е сутки эксперимента соответственно по сравнению с контролем. Полученные результаты свидетельствуют об эффективности бактериофага BF1354 в снижении численности сальмонеллы в курином филе при температуре холодильного хранения.
elzz89@mail.ru Зулькарнеев Э.Р.
10.47056/0365-9615-2024-178-12-723-729
Study of the efficacy of BF1354 bacteriophage in decontaminating chicken meat artificially contaminated with an antibiotic-resistant strain of salmonella
Salmonella is one of the most common food pathogens in the world, causing salmonellosis. Recently, bacteriophages have been considered as the most effective and environmentally friendly ways to control pathogens on various food products. In this study, the efficacy of Salmonella phage BF1354 for the decontamination of chicken fillet samples artificially contaminated with antibiotic-resistant Salmonella was evaluated. Sterile chicken fillet samples measuring 5 × 5 cm2 were artificially contaminated with S. Enteritidis followed by exposure to bacteriophage at a concentration of 109 PFU/ml. The samples were stored at 4 °C for 10 days. In comparison to the control group, the number of Salmonella decreased by 2.1, 2, and 0.8 log CFU/g on days 1, 6, and 10 of the experiment, respectively. The results demonstrate the efficacy of bacteriophage BF1354 in reducing the number of salmonella in chicken fillets at refrigerated storage temperatures.