Фармакология и токсикология
Связывание ионов железа (II) водными извлечениями из йерба мате (Ilex paraguariensis)
Изучена способность водного извлечения из йерба мате и сухого экстракта, полученного на основе этого водного извлечения, удалять из водной среды ионы Fe(II). Водные извлечения из мате дозозависимо уменьшали концентрацию свободных ионов Fe(II), определяемую по реакции с 1,10-фенантролином. По-видимому, это обусловлено присутствием в водных экстрактах мате полифенольных соединений, обладающих железохелатирующими свойствами, а именно кверцетина, рутина, кофеиновой и хлорогеновой кислот. Указанные вещества эффективно удаляли из среды ионы Fe(II) (исходная концентрация этих ионов — 15 мкМ) в диапазоне концентраций 20-30 мкМ. Связывание ионов Fe(II) водными извлечениями из мате (вследствие образования хелатных комплексов с участием полифенольных соединений) изменяло их спектры поглощения в видимой области. Связывание ионов Fe(II) может быть одним из механизмов антиоксидантного действия йерба мате.
teselkin-box@mail.ru Теселкин Ю.О.
10.47056/0365-9615-2023-175-1-39-44
Binding of iron (II) ions by aqueous extractions from yerba mate (Ilex paraguariensis)
The ability of an aqueous extract from yerba mate and a dry extract obtained on the basis of this aqueous extract to remove Fe(II) ions from an aqueous medium was studied. Aqueous extracts from mate dose-dependently reduced the concentration of free Fe(II) ions, determined by the reaction with 1,10-phenanthroline. Apparently, this is due to the presence in aqueous extracts from mate of polyphenolic compounds with iron-chelating properties, namely quercetin, rutin, caffeic, and chlorogenic acids. These substances effectively removed Fe(II) ions from the medium (the initial concentration of these ions is 15 μM) in the concentration range 20–30 μM. The binding of Fe(II) ions by aqueous extracts from mate (due to the formation of chelate complexes with the participation of polyphenolic compounds) led to a change in their absorption spectra in the visible region. The binding of Fe(II) ions may be one of the mechanisms of the antioxidant action of yerba mate.