Биофизика и биохимия
Антиоксидантный статус митохондрий печени крыс при умеренной гипотермии разной длительности
Для оценки вклада антиокислительной системы митохондрий в динамику изменений прооксидантного статуса исследовали активность и содержание некоторых её компонентов при умеренной гипотермии разной длительности. Обнаружено, что кратковременная гипотермия существенно повышает активность СОД и снижает уровни низкомолекулярных антиоксидантов. Пролонгирование гипотермии до 1 ч подавляет активность СОД, глутатионредуктазы, глутатионпероксидазы и уменьшает содержание глутатиона. Дальнейшее пролонгирование гипотермии (до 3 ч) способствует значительному росту активности СОД и глутатионпероксидазы и нормализации скорости катализа глутатионредуктазы, при этом концентрация глутатиона существенно увеличивается.
albina19764@mail.ru Джафарова А.М.
10.47056/0365-9615-2021-172-9-292-297
Antioxidant status of the rat liver mitochondria at moderate hypothermia of different duration
Moderate hypothermia is widely used in medical practice. However, it induces oxidative stress, the severity of which depends on the duration of exposure to the cold factor. In order to assess the contribution of the antioxidant system of mitochondria to the dynamics of changes in the prooxidant status, the activity and content of some of its components were studied in moderate hypothermia of various duration. It was found that short-term hypothermia significantly increases the activity of SOD and decreases the levels of low molecular weight antioxidants. Prolongation of hypothermia up to 1 hour suppresses the activities of SOD, glutathione reductase (GR), glutathione peroxidase (GP) and decreases the content of glutathione. Further prolongation of hypothermia (up to 3 h) promotes a significant increase in the activity of SOD and GP and normalizes the rate of GR catalysis. While the concentration of glutathione increases significantly.