Содержание и архив номеров
2021 г., Том 171, № 3 МАРТ
Иммунология и микробиология
Эффективная модель пищевой аллергии у мышей, сенситизированных овальбумином и адъювантом Фрейнда
Для изучения патофизиологии пищевой аллергии (ПА) и методов её лечения разработан простой и надёжный способ оценки воспаления в разных отделах кишечника. ПА моделировали на BALB/c мышах, которых сенситизировали овальбумином и адъювантом Фрейнда (сначала применяли полный адъювант Фрейнда, через 2 нед — неполный адъювант Фрейнда). Через 2 нед сенситизированных мышей тестировали каждый день с помощью 50 мг овальбумина. После 6 проб всех мышей проверяли на системную анафилаксию. У всех сенситизированных мышей наблюдали анафилактические симптомы и существенное повышение уровней овальбуминспецифичных IgE и IgG1. Уровень протеазы-1 тучных клеток (mMCPT-1) был значимо повышен в сыворотке крови, а также в интерстициальной жидкости двенадцатиперстной, тощей, подвздошной и толстой кишках. В указанных отделах кишечника сенситизированных мышей наблюдали воспаление. Разработанная модель является простым и надёжным инструментом для исследования механизмов развития ПА и поиска иммунологических подходов к её лечению. Кроме того, оценка уровня специфических антител к овальбумину в крови и местного уровня протеазы mMCPT-1 в разных отделах кишечника могут быть использованы как основные индикаторы ПА.
Ключевые слова: пищевая аллергия; ОВА; адъювант Фрейнда; IgE; протеаза-1 тучных клеток мыши
Адрес для корреспонденции: xxllzz2006@126.com Xu L.Z.
DOI: 10.47056/0365-9615-2021-171-3-333-338
Effective food allergy model in mice sensitized with ovalbumin and Freund’s adjuvant
IgE-mediated food allergy (FA) advanced to the leading global problems of public health with pronounced impact on health and daily life of patients. The study focuses on examination of FA pathophysiology and the methods of its treatment. A simple and effective FA model is advanced based on the use of ovalbumin (OVA) and Freund’s adjuvant. Also, a simple and reliable method to assess inflammation in various intestinal segments has been developed. FA was modeled on BALB/c mice sensitized with OVA and Freund’s adjuvant. Initially, the mice were sensitized with complete Freund’s adjuvant; thereupon they were repeatedly sensitized with incomplete Freund’s adjuvant 2 week later. In next 2 week, the sensitized mice were tested every day with OVA (50 mg). After 6 allergic probes, the mice were examined for systemic anaphylaxis and sacrificed for sample collection. All sensitized mice demonstrated the anaphylactic symptoms and dramatically increased levels of OVA-specific IgE and IgG1. The levels of mouse mast cell protease-1 (mMCPT-1) were significantly increased in serum and in interstitial fluid of duodenum, jejunum, ileum, and colon. Inflammation was observed in all these intestinal subdivisions. Thus, the developed model proved to be a simple and reliable tool to study the developmental mechanisms of FA and to search for immunological approaches to its treatment. In addition, the levels of OVA-specific antibodies in the blood and local concentrations of mMCPT-1 in various intestinal segments can be employed as the basic FA markers.
Key Words: food allergy; OVA; Freund’s adjuvant; IgE; mouse mast cell protease-1