Содержание и архив номеров
2020 г., Том 169, № 2 ФЕВРАЛЬ
Фармакология и токсикология
Механизмы нейропротективного действия гесперетина и карнозина при фокальной ишемии головного мозга у крыс
В данной работе сопоставлено прямое нейропротективное действие минорных компонентов пищи антиоксидантов гесперетина и карнозина, а также исследовано их влияние на параметры окислительного статуса приочаговой зоны коры головного мозга при фокальной ишемии (1 ч) с реперфузией (23 ч) у крыс Вистар. Гесперетин и карнозин животные получали в течение 7 сут перед ишемией в составе пищевого рациона в суточных дозах 50 и 150 мг/кг соответственно. Показано нейропротективное действие гесперетина, выражавшееся в уменьшении размера ишемического очага на 30%, что сопоставимо с действием карнозина. И гесперетин, и карнозин снижали уровень МДА в приочаговой зоне коры мозга, а также повышали общую антиоксидантную активность ткани мозга. Гесперетин также повышал активность СОД до уровня ложнооперированных животных.
Ключевые слова: фокальная ишемия мозга; окислительный стресс; антиоксиданты; гесперетин; карнозин
Адрес для корреспонденции: sasha.92.jan@mail.ru Девятов А.А.
Mechanisms of neuroprotective action of hesperetin and carnosine during focal ischemia of the brain in rats
Ischemic stroke is one of the most common causes of deaths and disability in the world, in the pathogenesis of which oxidative stress plays an important role. In this work, the direct neuroprotective effect of the minor food components - the antioxidants hesperetin and carnosine - was compared, and their influence on the parameters of the oxidative status of the penumbra zones of the cerebral cortex during 24 h of focal ischemia with reperfusion in Wistar rats was studied. Animals received hesperetin and carnosine included in the diet in daily doses of 50 and 150 mg / kg, respectively, for 7 days before ischemia induction. The observed neuroprotective effect of hesperetin was expressed in the reduction of the ischemic lesion size by 30%, which was consistent with the effect of carnosine. Both hesperetin and carnosine reduced the level of MDA in the penumbra zone of the cerebral cortex, and also increased the overall antioxidant activity of the brain tissue. Hesperetin also increased SOD activity to a level observed in animals of the “sham-operated control” group.
Key Words: focal cerebral ischemia; oxidative stress; antioxidants; hesperetin; carnosine