Общая патология и патологическая физиология
Влияние стандартной и высокожировой диеты при моделировании стрептозотоцининдуцированного диабета на развитие осложнений у крыс
Для изучения влияния высокожировой диеты на развитие осложнений диабета крыс содержали на стандартной или высокожировой диете. Через 3 нед моделировали диабет путём однократного внутрибрюшинного введения стрептозотоцина. Через 15 нед содержания на стандартной и высокожировой диетах у крыс выявлены различия в изменении гематологических показателей, физических и биохимических показателях мочи и в развитии термической аллодинии.
borozdina@bibch.ru Бороздина Н.А.
10.47056/0365-9615-2020-170-12-720-724
Effect of standard and high-fat diets on the development of complications in a streptozotocin-induced diabetes model in rats
Diabetes mellitus is characterized by metabolic disorders and hyperglycemia mediated by low level of insulin or high insulin resistance. Hematological analysis and functional testing are rarely applied in the development of animal models of diabetes, although these parameters are critical for studying the development and treatment of diabetes complications. More pronounced hyperglycemia, glycosuria and weight loss were observed in a group with high-fat diet. The high-fat diet group also exhibited significant alterations in the hematological parameters. Development of peripheral neuropathy was observed in the group with a diabetes model and a standard diet. Special attention should be paid to functional tests and hematological parameters, when developing strategies for the treatment of diabetes complications.